slider01.jpgslider02.jpgslider03.jpgslider04.jpgslider05.jpgslider06.jpgslider07.jpgslider08.jpg
a+b klinika logo

÷n jelenleg itt jŠr:

Mi az ultrahang?

A 20 Hz-n√©l alacsonyabb frekvenci√°j√ļ rezg√©seket infrahangnak, a 20 000 Hz-n√©l magasabb frekvenci√°j√ļ hangokat ultrahangnak nevezz√ľk.

Emberek sz√°m√°ra nem hallhat√≥, de az √°llatok k√∂z√ľl sokan hallj√°k, k√∂zismert, hogy a kuty√°k reag√°lnak r√°. A denev√©rek √©s a delfinek maguk is √°ll√≠tanak elŇĎ ultrahangot a t√°j√©koz√≥d√°suk sor√°n.

Felhaszn√°l√°si ter√ľletei

Az ultrahang igen haszn√°lhat√≥nak bizonyult az orvosi, a mŇĪszaki gyakorlatban, a k√©mi√°ban. Passz√≠v felhaszn√°l√°snak nevezz√ľk azt, amikor az ultrahang energi√°ja kicsi, nem okoz v√°ltoz√°sokat a vizsg√°lt anyagokban. Amikor az ultrahang egyik k√∂zegbŇĎl a m√°sikba l√©p, energi√°ja cs√∂kken, ir√°nya megt√∂rik, esetleg visszaverŇĎdik, √ļgy viselkedik, mint a t√∂bbi hull√°m. Szil√°rd testekben megb√ļv√≥ √ľregeket der√≠thet√ľnk √≠gy fel, t√°vols√°gokat m√©rhet√ľnk a tenger alatt, a m√©hben elhelyezkedŇĎ magzatr√≥l, a ves√©ben vagy az ep√©ben keletkezett kŇĎrŇĎl k√©sz√≠thet√ľnk k√©pet. Kis energiaig√©nye miatt az emberi szervezetet nem k√°ros√≠tja.